Skip to main content

Teknologi til pneumatisk korntransport og kornrensning skal sikre vækst

Kongskilde Industries’ CEO Mogens Rüdiger lavede for nylig et interview med Agriwatch-journalisten Peter Høyer. Agriwatch.dk er et dansk landbrugsmedie, der skriver om brancherelaterede erhvervsnyheder for det primære landbrug.

I interviewet præsenterede Mogens Rüdiger Kongskilde Industries som en virksomhed, der sælger maskiner til plast- og emballageindustrien til industrisektoren og korntransport- og kornrensningssystemer til kornsektoren. Han påpeger, at virksomheden ser et stort potentiale i kornindustrien og går mere i detaljer:

“I mange år har landmændene foretrukket den mekaniske transport af korn, fordi de antog, at det krævede for meget energi at suge korn op med pneumatisk transport. Anskaffelses-, vedligeholdelses- og driftsomkostningerne for et pneumatisk system er dog betydeligt lavere end for et mekanisk system. Anskaffelsesprisen for et pneumatisk transportsystem er markant lavere end for et mekanisk system, og vedligeholdelsesomkostningerne er også betydeligt lavere, fordi et pneumatisk system ikke har nogen sliddele. Kongskilde Industries sælger både pneumatiske og mekaniske transportsystemer, og beregninger viser, at de mekaniske systemer skal holde i mere end 28 år for at være billigere end pneumatiske transportsystemer. Og det er kun et mindretal (af de mekaniske systemer), der gør det!

Det pneumatiske system fungerer ved hjælp af trykluft, og CEO’en forventer, at det øgede kendskab til fordelene ved pneumatiske systemer vil skabe et godt momentum for salget af blæsere.

Derudover fokuserer kornafdelingen hos Kongskilde Industries på salg af maskiner til kornrensning, som der er stor efterspørgsel på.

“Rensning afKorn er blevet mere relevant i takt med, at fokus på økologi og landmandens brug af egne afgrøder til sine dyr er steget. Hvis landmændene sælger deres korn, får de også en højere pris, hvis kornet er blevet renset, hvilket bidrager til et øget salg af kornrensere,” siger Mogens Rüdiger.

Investering i vækst

I 2019 investerede Kongskilde Industries knap 10 millioner kroner i et helt nyt maleranlæg i Sorø, og virksomheden ansatte også nye medarbejdere, hvilket skal bidrage til at øge væksten i fremtiden. Virksomheden forventer at investere mere end 10 millioner kroner yderligere i 2020. Ejerne, Green Park Partners, støtter fuldt ud denne (investering).

Mogens fortæller, at 2019 har været et rigtig godt år for Kongskilde Industries:

“Vi tjener penge, og det har vi gjort hvert år siden 2017, hvor vi begyndte at sælge landbrugsmaskiner. Men 2019 har været præget af at bygge flere muskler op med flere nye sælgere, opstart af en marketingafdeling og øget produktudvikling osv. Derfor faldt indtjeningen en smule, men det var helt forventeligt, og vi forventer, at 2020 bliver et godt år. Og det ser ud til, at 2020 går lige så godt som forventet. Jeg er sikker på, at vores ejere er klar til at smide flere penge efter os i 2021 til yderligere vækst.”

Virksomheden har endnu ikke offentliggjort sit regnskab for 2019, men ifølge den administrerende direktør var året godt. Han tilføjer:

“På trods af pres på kornmarkedet i 2019 på grund af den dårlige høst året før, tjente vi gode penge i 2019. Jeg kan ikke give specifikke tal, for på nuværende tidspunkt er årsregnskabet ikke færdigt.”

Erfaring skaber en fordel

Kongskilde Industries har mange års erfaring med pneumatik og maskiner til forarbejdning af korn. Virksomheden var ejet af DLG fra 2007 til 2018, hvor der var fokus på produktion af landbrugsudstyr, men i 2017 blev den del af virksomheden solgt til CNH Industrial. Da Kongskilde Industries i 2018 fik nye ejere, Green Park Partners, kunne virksomheden fokusere helt og holdent på de nicher, der i dag er virksomhedens kerneforretning.

“Vi begyndte at lave pneumatiske transportanordninger for 70 år siden, så vi har enormt lang erfaring med at lave blæsere, der er optimale og kan flytte meget store mængder korn ved hjælp af en relativt lav energimængde. Og vores blæsere holder i 20-30 år. Det er klart, at du får et godt ry på markedet, hvis din blæser holder fra den ene generation til den næste. Det gør dit (produkt) attraktivt,” siger direktøren.

Vil erobre store markeder som en lille spiller

Kongskilde Industries’ største markeder er Frankrig, Danmark, Tyskland, England og USA, men virksomheden er også aktiv i Asien og Sydamerika. Virksomheden har salgsselskaber i alle de ovennævnte lande samt i Polen, Spanien, Thailand og Sydafrika.

Virksomhedens vækstrejse og den store efterspørgsel på maskiner til kornindustrien skaber store forventninger til at nå ud til nye kunder på de store markeder. Ifølge direktøren er der masser af kunder at tage sig af, og han mener, at virksomheden som en lille spiller kan erobre markedsandele i Frankrig og USA (blandt andre steder) relativt ubemærket.

Med hensyn til Frankrig forventer den administrerende direktør også, at markedet i 2020 vil vende tilbage til det, Kongskilde er vant til at se, hvilket betyder god vækst. Og med hensyn til USA fokuserer virksomheden allerede på en andel af det amerikanske marked, som netop er et af de steder, hvor Kongskilde har øget antallet af sælgere.

“Vi er virkelig små i USA. Men vi gør en bevidst indsats for at ansætte flere sælgere og bruge flere penge på markedsføring, for mulighederne for markedsføring er enorme,” siger Mogens og tilføjer, at det amerikanske firma i slutningen af januar holdt et seminar for 38 forhandlere, som var meget begejstrede for Kongskilde Industries’ produkter.

Selv om Kongskilde Industries har konkurrenter over hele verden, mener direktøren, at virksomheden blandt andet kan skille sig ud med sine blæsere, som virksomheden har 70 års erfaring med at lave.

“Da vi har en bred dækning over hele verden, har vi mange konkurrenter, som regel lokale. Men vi er nok den eneste internationale virksomhed, der fokuserer på pneumatik, og vi er blandt de bedste i verden på det område. Det er det bedste sted for os at udkonkurrere konkurrenterne,” understreger Mogens og fortsætter:

“Vi bliver påvirket, når landmændene får en dårlig høst og ikke vil investere og forny deres produktionsapparat. Så bliver vi ramt. Generelt vil jeg sige, at Kongskilde har så lille en markedsandel i Europa og USA, at vi faktisk kunne vokse til dobbelt størrelse uden at forstyrre nogen specifikke konkurrenter.”

Ovenstående nyhedsartikel stammer fra et interview med Agriwatch, der resulterede i to artikler, som begge kan læses i deres fulde længde på: www.agriwatch.dk .